Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Konrad007 KamilZdonczyk (6113 niezalogowanych)
1 Post

(Misiek Gdańsk)
Wiking
Tak zgadza się.Czyli dla rodowitego norwega niema problemu z pracą
Tylko się nie chce i najlepiej powiedzieć że obco krajowcy zabierają im prace.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
645 Postów
Karol Pitek
(karol3) Online
Wyjadacz
i taka jest często smutna prawda. nieroba nigdzie brakuje
z drugiej strony są tu świetne warunki do "nicnierobienia"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
karol3 napisał:
to nie jest prawda że praca w Norwegii jest dla Norwegów. praca to jest dla mówiących po norwesku (ew. szwedzku). to duża różnica, bo wystarczy zacząć się uczyć

no i wiadomo, dla super fachowców bez języka, też się robota znajdzie

Jestes w bledzie ,jezeli norek ma do wyboru polaka mowiacego po norwesku i norka ,obaj jednakowe kwalifikacje ,zawsze wybierze norka...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
645 Postów
Karol Pitek
(karol3) Online
Wyjadacz
podtrzymuję co napisałem. mówiący po norwesku obcokrajowiec znajdzie pracę.
to jest jasne że niejednokrotnie Norweg woli przyjąć rodaka nawet o gorszych kwalifikacjach, jednak z tym "zawsze" trudno mi się zgodzić. większość z nas porozumiewa się po norwesku słabo, co może powodować problemy w pracy i to raczej tutaj szukałbym powodu "faworyzowania" Norwegów jako pracowników. narodowość sama w sobie nie jest żadnym problemem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Bzdura, jesli masz zawod (papier na to) i gadasz po norwesku to nie masz absolutnie zadnego powodu do tego by choc przez chwile czuc sie gorszym...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
piotr z
(piotrsan)
Wiking
czyli że mówisz że norwedzy to otwarty i tolerancyjny naród - bądźmy szczerzy choć przez chwile - jesteśmy dla nich tylko tanią siłą roboczą i ani język ani papiery tego nie zmieniają - nawet niemcy, duńczycy i szwedzi którzy mieszkają tu 20+lat są traktowani jako osoby drugiej kategorii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
645 Postów
Karol Pitek
(karol3) Online
Wyjadacz
widzę że wiesz nalepiej , a właściwie to co to znaczy "nawet niemcy, duńczycy i szwedzi którzy mieszkają tu 20+lat"? że niby oni lepsi od Polaków? nie wydaje mi się
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
piotrsan napisał:
czyli że mówisz że norwedzy to otwarty i tolerancyjny naród - bądźmy szczerzy choć przez chwile - jesteśmy dla nich tylko tanią siłą roboczą i ani język ani papiery tego nie zmieniają - nawet niemcy, duńczycy i szwedzi którzy mieszkają tu 20+lat są traktowani jako osoby drugiej kategorii
I tu sie z Toba zgadzam w 100%,nigdy obcokrajowiec nie bedzie traktowany na rowni z norwegiem...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
piotr z
(piotrsan)
Wiking
tzn. spotkałem ok norwegów ale... nie z oslo i nie młodych i także jest to zdecydowana mniejszość - nie wiem jak jest gdzieś indziej ale oslo wydaje mi się taką norweską warszawą :/ - może ludzie z innych części norwegii się wypowiedzą jak jest
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
645 Postów
Karol Pitek
(karol3) Online
Wyjadacz
podzielam Twoje wrażenia co do Oslo. mieszkałem tam parę lat. ale szczęśliwie, kilka ostatnich spędziłem w Østfold, tuż przy Szwedzkiej granicy. tu jest jakoś inaczej, każdy gada po swojemu (mieszanie ze Szwedzkim na pożądku dziennym), łatwiej się zintegrować w mniejszej społeczności. ja z natury się nie narzucam, ale tutejsi ludzie są w większości otwarci i pomocni.
być może nie jestem obiektywny, bo to właśnie tutaj nauczyłem się i zacząłem używać Norweskiego...
wcześniej ni w ząb
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok